Gerechtelijk Incasso: Hoe werkt het en wat het kost
Wat is Gerechtelijke Incasso?
Gerechtelijke incasso is een juridische procedure waarbij een schuldeiser via de rechter probeert om een openstaande vordering te innen van een debiteur die weigert te betalen. Deze procedure wordt doorgaans gestart wanneer een buitengerechtelijke incassoprocedure, zoals het sturen van aanmaningen en betalingsherinneringen, niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
Een buitengerechtelijke incassotraject kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de partij die het traject uitvoert. Dit traject biedt voordelen zoals kostenbesparing en een snellere betaling. Afhankelijk van de hoogte van de vordering kan de gerechtelijke incasso procedure worden gestart bij de kantonrechter of de civiele rechter.
Het doel van deze procedure is om een rechterlijk vonnis te verkrijgen waarmee de schuldeiser de betaling kan afdwingen, bijvoorbeeld door middel van executoriaal beslag op de vermogensbestanddelen van de debiteur.
- Uitgevoerd door juridische experts met jarenlange ervaring
- Binnen een dag na betaling uw geld op uw rekening
- Leg beslag op bankrekeningen, derden en goederen met een vonnis
- Eerlijk advies over de kansen en kosten
- Meer druk op uw debiteur, u zult eerder en sneller betaald worden
Wat valt er onder een buitengerechtelijke incasso?
Een buitengerechtelijke incasso is een traject waarbij een incassobureau of advocaat probeert om een openstaande vordering te innen zonder tussenkomst van de rechter. Dit proces omvat verschillende stappen, zoals het sturen van aanmaningen, het maken van telefonische contacten en het opstellen van een incassodossier.
Het doel van een buitengerechtelijke incasso is om de debiteur te bewegen tot betaling zonder dat een gerechtelijke procedure nodig is. Dit kan vaak sneller en kostenefficiënter zijn dan een gerechtelijke incasso. Mocht de debiteur echter niet reageren op deze pogingen, dan kan alsnog een gerechtelijke procedure worden gestart om de vordering te innen.
In 93% van de gevallen voorkomt Intercash een gerechtelijke procedure. Neem contact op als uw debiteur niet betaalt, en onze ervaren juristen helpen u verder!
We brengen uw zaak voor de rechtbank
In sommige gevallen resteert slechts een gerechtelijke procedure om het gewenste resultaat te bereiken. Een incasso opdracht wordt opgesteld waarin de redenen voor de eis en de reeds gemaakte kosten worden vermeld.
Zodra Intercash, in nauwe samenwerking met u, de benodigde voorbereidingen heeft getroffen, wordt het gerechtelijke proces gestart. Als uw partner zorgt Intercash voor gemak en overzicht; met één vast contactpersoon en de mogelijkheid om het volledige traject online te volgen via onze portal.
Hoe ziet een gerechtelijke incasso procedure eruit?
Wanneer uw wanbetaler niet voldoet aan de vordering tijdens het incassotraject, volgen hieronder de stappen van het gerechtelijk incassotraject, dat wordt ingeleid wanneer buitengerechtelijke incassopogingen niet succesvol zijn. Dit traject is complex en kan nadelen hebben voor zowel de schuldenaar als de schuldeiser:
– We stellen een dagvaarding op met alle relevante juridische feiten van uw zaak.
– De deurwaarder zal de dagvaarding betekenen en een datum voor de rechtbank vermelden.
– Tot aan de rolzitting heeft uw wanbetaler de gelegenheid om te reageren op de dagvaarding.
– Indien nodig kan er conservatoir beslag worden gelegd om de vordering veilig te stellen voordat de rechter uitspraak doet.
– De rechter doet uitspraak en wijst vonnis.
– Bij een positieve uitspraak geven we uw wanbetaler enkele dagen de tijd om het vonnis aan ons kantoor te voldoen.
Als de betaling niet binnen het gestelde termijn is ontvangen, instrueren we de deurwaarder om beslag te leggen om de betaling te innen. In 93% van de gevallen voorkomt Intercash een gerechtelijke procedure. Neem contact op als uw debiteur niet betaalt, en onze ervaren juristen helpen u verder!
Voor 16:00 uur uw zaak ingediend? Dezelfde werkdag actie (!)
Wat als de debiteur niet komt opdagen of de eis negeert?
Wanneer een debiteur niet komt opdagen bij de rechtbank of de eis negeert, kan de rechter een verstekvonnis uitspreken. Voordat een gerechtelijke procedure wordt gestart, is het vaak de eerste stap om een vordering indienen, wat een buitengerechtelijke incassotraject kan omvatten. Dit betekent dat de rechter de zaak beoordeelt op basis van de door de schuldeiser aangeleverde stukken en in de meeste gevallen de vordering toewijst.
Met dit vonnis in de hand kan de schuldeiser verdere stappen ondernemen om de betaling af te dwingen, zoals het leggen van executoriaal beslag op de bankrekening, loon of andere vermogensbestanddelen van de debiteur. Het is cruciaal om een ervaren incassobureau of advocaat in te schakelen om de gerechtelijke incasso procedure te starten en te begeleiden, zodat alle juridische stappen correct worden doorlopen en de kans op succes wordt gemaximaliseerd.
Geen geld of goederen om beslag op te leggen
Wanneer een debiteur geen geld of goederen heeft om beslag op te leggen, kan het innen van een vordering een uitdaging zijn. In dergelijke gevallen kan een gerechtelijke procedure worden gestart om te proberen de debiteur alsnog tot betaling te bewegen. Echter, als de debiteur daadwerkelijk geen financiële middelen of bezittingen heeft, kan het zijn dat de vordering uiteindelijk niet geïnd kan worden.
Dit betekent dat de schuldeiser mogelijk de vordering moet afschrijven als oninbaar. Het is daarom belangrijk om vooraf een grondige beoordeling te maken van de financiële situatie van de debiteur voordat een gerechtelijke incassoprocedure wordt gestart.
Wat onze klanten zeggen na het minnelijke of gerechtelijke incasso traject
Wat zijn de kosten van een gerechtelijke incassotraject?
Wanneer de rechter het vonnis heeft toegewezen, wordt bijna altijd de schuldenaar veroordeeld tot het betalen van de buitengerechtelijke incassokosten, wettelijke (handels)rente en de proceskosten. Voorafgaand aan de gerechtelijke incassoprocedure is er het minnelijke incassotraject, waarin juridische stappen worden voorbereid en belangrijke documenten worden verzameld om een sterke basis te creëren voor het verdere incassoproces.
Deze kosten worden dus verhaald, waardoor een gerechtelijke incassoprocedure u bijna geen extra kosten zal opleveren. Bovendien informeren wij u vooraf altijd over de kosten die gepaard gaan met een gerechtelijke procedure. Wilt u een vrijblijvend kostenoverzicht ontvangen? Neem dan contact op met ons kantoor.
Een gerechtelijke procedure starten via Intercash
Onze ervaren juristen hebben al heel wat gerechtelijke procedures gewonnen voor onze klanten. Ze zullen u ook altijd van een eerlijk advies voorzien of het nut heeft een gerechtelijke incassoprocedure te starten. Ook geven wij u vooraf een duidelijke berkening van de kosten, zodat u niet voor verassingen komt te staan.
Hoelang duurt een gerechtelijke incasso procedure?
Hoelang een gerechtelijke procedure duurt is geheel afhankelijk van verschilldende aspecten. Het hangt af van wanneer de dagvaarding gereed is, wanneer de deurwaarder de dagvaarding kan betekenen, wanneer er plek is bij de rechtbank en wanneer er uitspraak gedaan zal worden. Tijdens dit proces houden wij u continu op de hoogte van de status van uw zaak. Doorgaans duurt een gerechtelijke incasso procedure ongeveer 2 a 4 weken.
De 6 voordelen van onze gerechtelijke incasso traject
- Gerechtelijke incasso voor alle vorderingen
- Uw zaak behandeld door ervaren juristen
- Uw wandbetaler vergoed een groot deel van de proceskosten
- Met onze ruime ervaring hebben we een slagingspercentage van 93%
- Transperant over de kosten van de procedure
- Veel tevreden klanten waar wij trots op zijn
Wat zijn de nadelen van een gerechtelijke incasso?
Hoewel een gerechtelijke incasso een effectieve manier kan zijn om een vordering te innen, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Ten eerste kan een gerechtelijke procedure een langdurig en kostbaar proces zijn. De kosten van een gerechtelijke procedure kunnen aanzienlijk oplopen, en het kan maanden of zelfs jaren duren voordat er een definitieve uitspraak wordt gedaan.
Daarnaast kan een gerechtelijke procedure de relatie met de debiteur negatief beïnvloeden. Als de debiteur zich aangevallen voelt, kan dit de bereidheid om te betalen verminderen. Tot slot is er altijd een risico dat de eiser de procedure verliest, wat betekent dat hij of zij niet alleen de vordering niet geïnd krijgt, maar ook de proceskosten moet betalen. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig af te wegen of een gerechtelijke incasso de beste optie is in uw specifieke situatie.
Veel gestelede vragen over een gerechtelijke incasso
Wat is een gerechtelijke incasso?
Gerechtelijke incasso is een juridische procedure waarbij een schuldeiser via de rechter probeert om een openstaande vordering te innen van een debiteur die weigert te betalen.
Hoe werkt een gerechtelijke incasso procedure?
De procedure begint met het opstellen van een dagvaarding, gevolgd door een rechtszitting waar de rechter een vonnis uitspreekt. Indien de debiteur niet betaalt, kan er executoriaal beslag worden gelegd.
Wat zijn de kosten van een gerechtelijke incasso?
De kosten bestaan uit buitengerechtelijke incassokosten, wettelijke rente en proceskosten, die meestal worden verhaald op de debiteur.
Hoe lang duurt een gerechtelijke incasso procedure?
De duur varieert, maar doorgaans duurt een gerechtelijke procedure ongeveer 2 tot 4 weken, afhankelijk van verschillende factoren zoals de beschikbaarheid van de rechtbank.
Wat gebeurt er als de debiteur niet komt opdagen of de eis negeert?
De rechter kan een verstekvonnis uitspreken, waarna de schuldeiser executoriaal beslag kan leggen om de betaling af te dwingen.
Kan ik een gerechtelijke incasso procedure starten zonder advocaat?
Hoewel het mogelijk is om zelf een gerechtelijke procedure te starten, wordt het sterk aanbevolen om een ervaren incassobureau of advocaat in te schakelen voor een grotere kans op succes.
Wat is het verschil tussen een buitengerechtelijke incasso en een gerechtelijke incasso?
Buitengerechtelijke incasso omvat alle stappen die worden genomen om een vordering te innen zonder tussenkomst van de rechter, zoals aanmaningen en betalingsherinneringen. Gerechtelijke incasso daarentegen is de juridische procedure waarbij de rechter wordt ingeschakeld om de vordering te innen.
Krijg ik vooraf een berekening van de gerechtelijke incasso kosten?
Voordat we samen met u een gerechtelijke incasso procedure starten, ontvangt u van ons een duidelijk overzicht van alle kosten die bij een gerechtelijke procedure komen kijken. We vinden het namelijk zeer belangrijk om u duidelijk en goed te infomeren.
Waar kan ik de wettelijke staffel van de gerechtelijke incassokosten vinden?
Voor de gerechtelijke incassokosten bestaat er geen staffel. Voot de buitengrechtelijke incassokosten wel. Deze kunt u vinden op de pagina ‘kosten incassobureau‘.
Kan een gerechtelijke incasso procedure altijd uit?
Een gerechtelijke procedure kan soms niet uit. Indien uw vordering lager is dan € 500,00 dan zijn de proceskosten vaak hoger dan het bedrag dat u ontvangt na het vonnis. Onze juristen geven u daarom vooraf een eerlijk advies en een kostenoverzicht.
Intercash is uw betrouwbare partner
Intercash is uw betrouwbare partner in incasso zaken. Juridische diensten en debiteurenbeheer.
Graag eerst even sparren met ons?
Heeft u een vraag over het gerechtelijke incasso proces? Of heeft u een andere vraag? Onze juristen staan u graag te woord om u verder te helpen!
Bel ons op telefoonnummer: 038 – 332 63 09
- Direct een jurist met kennis aan de lijn
- Gratis juridisch advies
- Op werkdagen van 9:00 – 17:30 bereikbaar
- Gratis voor ondernemers en ZZP’ers
Waarom kiezen voor Intercash?
- Direct een jurist met kennis aan de lijn
- Gratis juridisch advies
- Op werkdagen van 9:00 – 17:30 bereikbaar
- Gratis voor ondernemers en ZZP’ers
Liever even bellen?
Eeven sparren over uw zaak?
Marc Tukker
klanten fluisteraar